Random header banner 1 Random header banner 2 Random header banner 3 Random header banner 4 Random header banner 5

2011
Overal om je heen zie je bedrijven leeg staan.
Veel mensen zijn werkloos en dan niet alleen ouderen; zelfs jongeren die nu nog studeren, dreigen nooit een baan te zullen krijgen.
 

Ondertussen weet je dat er werk genoeg is; iedereen kan je wel gebruiken. Als je er maar geen geld voor hoeft te hebben.
Geld wordt een zeldzaam product. Dat wil zeggen, gewone euro's. De dollar al net zo.

Maar een paar procent van de mensheid schijnt 90% van al het geld te bezitten.
 

Je ziet dan ook dat in landen waar dit nogal het geval is, Griekenland bijvoorbeeld, dat de alternatieve geldsystemen daar welig tieren.

Het aantal berichten op internet over alternatieve geldsystemen neemt hand over hand toe.

 

Aan de andere kant zie je schandalige dingen; het UMCG heeft vrij veel vrijwilligers in dienst. Vorig jaar waren veel van deze vrijwilligersplaatsen nog betaalde banen.
Nu vraag ik je: zo'n vrijwilliger krijgt iets, tijdens werktijd. Een kleinigheidje, gebroken teen of zo, waardoor deze medische hulp nodig is; krijg je dan als vrijwilliger gratis medische hulp?
En als je nu als vrijwilliger werk in een hospice, wordt je dan op een gunstige plek op de wachtlijst geplaatst zodat je, als je zelf aan het doodgaan bent, een beetje voordeel heb van het feit dat je ooit in een hospice hebt gewerkt?
Beide keren is het antwoord "nee". In het laatste geval zelfs: "Ja dat is niet eerlijk, iedereen moet gelijk behandeld worden als het gaat om plaatsing in een hospice".

 

Een poosje geleden ben ik lid geworden van de Keerkring in Groningen. Een systeem om diensten voor Eco's te ruilen. Door te werken voor een lid, en dat kan van alles zijn, krijg je Eco's. Deze Eco's kun je gebruiken om andere leden weer diensten voor jou te laten verrichten.
De club bestaat al heel lang. 25 jaar geleden wilde ik ook al lid worden. Het is er toen niet van gekomen. Oud is die club dus al.

Maar om lid te worden staan er allerlei dingen in de weg. € 22 euro per jaar is een grote hobbel. Te groot om even lid te worden en het idee de voordeel van de twijfel te geven. Zeker als je weinig geld hebt. Je moet je dan eerst grondig informeren.
En het betaalsysteem wijst zich vanzelf. Als iemand je dat één keer voordoet loop je er zo mee weg. Een compleet online systeem dat vraag en aanbod laat zien en de betalingen in Eco' s regelt.
Maar stel nou dat ik je voor een euro lid zou kunnen maken.

Ik heb een klein klusje voor je gedaan. Je staat klaar met een fles wijn of een bos bloemen.
Ik zeg dan zoiets als: "laat maar zitten, maar geef me 1 euro, dan kun je me 20 Eco voor deze klus geven".
Je maakt ter plekke een nieuw lid aan. Deze krijgt inlogcodes via een email binnen en is lid.
Voor die ene euro krijgt ie een geweldig cadeau. maar beseft dat pas als hij of zij eens gaat kijken wat er nog meer mogelijk is bij de Keerkring.

Bij het lidmaatschap van de Keerkring hoort namelijk een startbedrag van 20 Eco en bovendien mag je 200 Eco rood staan.
Voor deze ene Euro heeft de nieuwe Keerkringer de mogelijkheid om je te betalen op een manier die ik OK vind.
Hij gaat  natuurlijk het systeem eens bekijken en vindt daar nog meer mogelijkheden, meer mensen die kleine klusje doen leuk vinden.
Bovendien kan dit nieuwe lid ook zelf zijn of haar diensten aanbieden. En zo ook zelf Eco's verdienen.

 

Dat de club geen € 22 krijgt wordt natuurlijk op den duur bezwaarlijk. Met meer leden kan dit bedrag ook lager zijn. Dit bedrag wordt namelijk voornamelijk voor wat vaste kosten gebruikt. In het systeem dat gebruikt wordt om de handel in Eco's te registreren is het namelijk heel goed mogelijk om de handel in Eco's te belasten met Euro's.
Dus leden die veel omzetten in Eco's betalen ook meer Euro's.

 

Hieronder een overzicht van meer reeds bestaande ruilsystemen, software om dit mee te regelen, boeken over dit onderwerp, websites van systemen in oprichting, een overzicht van de hiervoor gebruikte software, enz.